Yoga bij kanker
Wat maakt yoga bij kanker zo bijzonder?
Als ik me dat zo afvraag, dan denk ik: ja, eigenlijk moet de vraag luiden: WAT MAAKT YOGA ZO BIJZONDER?
Mijn ervaring is, dat yoga op verschillende momenten van het leven kan helpen. Daar waar je bijvoorbeeld stress ervaart of bij lichamelijk klachten. Met sommige van hen blijven wij vaak veel te lang mee lopen.
Gun je dit moment om even stil te staan bij de signalen van je lichaam. Yoga is uitermate geschikte methode/therapie om die aan te gaan.


Yoga – mijn anker om te overleven
Als ik denk hoe Yoga mij geholpen heeft, kan ik niet anders dan teruggaan nar mijn kinderjaren. Toen ik opgroeide in een onveilige thuissituatie, was yoga voor mij een soort anker om mezelf niet te verliezen in die verwarrende en soms zelfs bedreigende situatie. Elke dag kwamen er zoveel emoties op me af. Yoga hielp me om daarmee om te gaan. Het bracht me terug bij mezelf, bij wie ik in wezen was.
Ik was niet dat vervelende kind dat nooit luisterde, zoals me vaak werd verteld. Ik was niet dat kind dat nooit zijn spullen opruimde en altijd alles kwijtraakte. Ja, ik raakte wel eens wat kwijt — en dan nog, so what? Dit soort opmerkingen kreeg ik bijna dagelijks te horen. Soms direct, soms als reactie op iets anders. Zo zeiden de buren bijvoorbeeld tegen mijn moeder dat we lieve kinderen waren, maar zij weersprak dat in alle toonaarden. Dat maakt mij altijd enorm verdrietig.
Daar moet je maar eens mee leren omgaan. Dat is moeilijk, vooral als je geen handvatten hebt om dat te doen.
Als ik stil werd en naar binnen keerde, voelde ik iets anders. Ik voelde een soort onaantastbare ziel. Het bracht me bij mijn kern. Ik zag dan het lieve mensje dat ik werkelijk was — met vriendinnen die mij leuk vonden. Niet dat stemmetje van mijn moeder dat zei: “Dat kun jij toch niet.” Yoga hielp me om naar mijn innerlijke stem te luisteren en mijn eigen kracht te voelen in plaats van al die overweldigende emoties van angst, verdriet en hulpeloosheid.


De impact van kanker
Deze overweldigende emoties heb je ook te verwerken als je ziek wordt. Als je kanker krijgt, stort je wereld in.
Het leven wordt onzeker. Je bevindt je opeens op onbekend terrein, zonder te weten hoe het afloopt. In veel gevallen is het dodelijk — in veel gevallen ook niet.
Dat brengt angst en onzekerheid met zich mee. Je lichaam verandert, je energie zakt als een plumpudding in elkaar. Je smaak wordt aangetast, je hormonen raken uit balans. De huid en haren voelen anders. En hoe ga je daarmee om?
Yoga werd vooral daarin zo waardevol voor mij. Yoga hielp me om stil te staan bij wat er was. Het gaf mij ruimte om te voelen zonder oordeel. Net zoals ik met 6 jaar voelde, wie ik werkelijk was.
Yoga als ondersteuning bij kanker
Een ander aspect van yoga is dat het oefeningen bevat die je precies op die manier kunt doen, die bij jou en op dat moment past.
Als je naar mooie plaatjes van yogahoudingen op internet kijkt, ziet dat er allemaal prachtig uit. Maar dat is voor mij niet yoga, dat is een kunstje.
Er is een quote van Bernie Clark:
“Je gebruikt het lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om in je lichaam te komen.”


Waarom is dat nou zo belangrijk bij kanker?
Ten eerste maak je momenten mee waarin je weinig controle hebt over je lichaam, bijvoorbeeld door chemokuren, bestraling en operaties. Je moet vaak lang stilzitten of liggen. Je kunt niet vrij bewegen, en dat voel je. “Rust roest,” zeggen ze wel eens.
In yoga zijn er oefeningen die precies daarop inspelen. Het gaat niet om hoe diep je in een houding komt, maar om het voelen van je lichaam op dat moment. Misschien kun je vandaag met gemak je tenen aanraken, en volgende week kom je niet verder dan je knieën. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je contact maakt met je lichaam. Dat je voelt dat in welke houding je ook bent, je de adem kunt voelen in de verschillende delen van je lichaam.
Die bewustwording brengt je uit je hoofd – weg van de piekergedachten en zorgen – en terug in het nu. En dat is misschien wel het meest helende aspect van yoga.
De kracht van bewust voelen
Als ik in mijn lessen zie hoe mensen bewust contact maken met hun lichaam, gebeuren de mooiste dingen. Ik zie hun ogen oplichten. Ik hoor opmerkingen als: “Mijn rechterbeen voelt langer dan mijn linker.” Of: “Mijn rug tintelt aan de rechterkant.” Dat is exact wat yoga kan brengen: bewustwording van je lichaam, je adem en je gevoel. De eindontspanning is dan een soort cadeau. Je lichaam en geest komen samen. Je hoeft even niets te doen, alleen maar te rusten aan de grond en te ervaren hoe je het gewicht van je lichaam mag loslaten. In die momenten ontstaat rust en ruimte. Ruimte voor jezelf, voor je emoties, voor het besef dat je meer bent dan je ziekte of je beperkingen.
Geef het een kans
Yoga is niet altijd makkelijk. Ik zeg niet dat het allemaal vanzelf gaat. Maar als je het een kans geeft, opent het iets in jezelf. Het brengt je terug bij jezelf, bij wie je werkelijk bent, los van ziekte en emoties. Dat is misschien wel het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Ik gun het je!

Yoga bij kanker
Wat ik hier probeer te verwoorden is mijn motivatie voor de niche Yoga bij kanker. Ik ben er sinds mijn vroegste jeugd enthousiast over en voel dat ik hiermee een bijdrage kan leven aan een fijn leven. Ben jij nieuwsgierig geworden? Ik hoor graag van je.